Ce inseamna backup si de ce trebuie facut periodic?
Daca printre intrebarile tale se numara “Ce inseamna backup” si de ce trebuie facut periodic, noi o sa iti oferim cateva explicatii si motive pentru care ai nevoie de el.
Ti s-a intamplat vreodata sa ti se strice computerul sau sa fie virusat, sau sa fii victima unui atac cibernetic? si sa pierzi majoritatea documentelor stocate in el? Atunci te rog citeste acest articol ca sa aflii cat de important este un backup.
Un astfel de eveniment poate influenta intr-un mod extrem de negativ atat activitatea respectivei firme, cat si reputaţia acesteia, daca printre datele pierdute se afla si informatii confidentiale ale clientilor.
Pentru a preintampina astfel de situatii si a tine in siguranta datele companiei tale este necesar sa faci periodic un backup al tuturor programelor de contabilitate sau gestiune, documente din compania ta.
Citeşte acest articol pentru a afla:
- Ce este backup-ul?
- De ce este important să faci backup?
- Variante de backup
- Cum se face backup manual?
Ce este backup-ul?
Daca nu stii ce inseamna backup, vei invata in continuare cateva informatii utile. Aşa cum ii spune si numele, backup-ul de date reprezinta procesul de arhivare, copiere si stocare a datelor de preferat in cloud. Dar ce este backup-ul, mai exact si ce presupune?
A face backup înseamna a realiza o copie de rezerva in cloud a bazelor de date din compania ta, cu scopul de a preintampina pierderea datelor. Cand vine vorba de informații vitale pentru companie, este important sa te asiguri ca datele tale sunt protejate în caz de urgenta. Trebuie retinut faptul ca backup-ul reprezinta copierea datelor pe un server dedicat in cloud, ci nu mutarea acestora din calculator pe un hard extern sau mutarea datelor de pe o partitie pe alta, în cadrul aceluiasi HDD.
De ce este important sa faci backup?
Scopul backup-ului este de a crea o copie de siguranţa a datelor pe un server in cloud, care poate fi recuperata in cazul unei defectiuni. Principalele cauze ale pierderii datelor pot fi defectiunile hardware sau software, coruperea datelor, un atac al unui virus sau stergerea accidentală a datelor. Copiile de rezerva permit restaurarea datelor dintr-un moment anterior pentru a ajuta compania sa se recupereze în urma unui astfel de eveniment neplacut, fara a suferi repercursiuni.
Iti recomandam sa faci un backup 100% automat pe un server dedicat in cloud, pentru toate bazele de date din compania ta. Cu cat trece mai mult timp intre copiile de rezerva, cu atat probabilitatea de a pierde date este mai mare in momentul cand se doreşte recuperarea acestora. Pastrarea mai multor copii de date ofera asigurarea si flexibilitatea pentru a reveni la un moment anterior in care datele tale erau în siguranta. De aceea compania noastra a pregatit sistemul perfect pentru un backup profesional. Toate salvarile pornesc automat la ora stabilita impreuna, aceste date sunt pastrate in centre profesionale din Romania, pe aceste servere se pastreaza versiuni pe mai multe zile a datelor. Toate aceste date sunt monitorizate permanent de catre un tehnician.
Variante de backup de date
Exista mai multe variante de backup, in functie de nevoile si solicitarile fiecarei companii. Poti opta pentru un backup manual (personalizat), realizat de un tehnician din compania dumneavoastra, la un anumit interval de timp, in functie de preferintele tale – zilnic, saptamanal, bilunar, lunar, etc.
De asemenea, exista varianta backup-ului automat pe servere dedicate in cloud, realizat prin intermediul unui software dedicat. Datele sunt salvate in cadrul unui hardware dedicat monitorizat permanent de catre un tehnician. Noi recomandam insa folosirea unui serviciu de backup automat pe servere dedicate in cloud.
Tot mai multe companii apeleaza la serviciile unui backup in Cloud. In acest caz, datele sunt stocate în mediul online, prin oferirea de spatiu de gazduire, aceste tip de backup este cel mai sigur backup.
Cum se face backup-ul manual?
Pentru a face un backup manul este necesar sa ai un minim de cunostiinte de IT. Backup manual presupune arhivarea tuturor bazelor de date de pe calculatoare, dupa finalizarea arhivarii se recomanda copierea acestora pe un hdd extern folosit doar pentru aceasta operatiune. Noi nu recomandat acest tip de backup, deoarece pot sa apara diverse erori umane.
Asadar nu mai amana realizarea unui backup. Nu stii niciodata cand poate aparea o defectiune sau cand ti se poate virusa calculatorul. Pastreaza-ti datele în siguranta pentru a evita pierderea acestora si periclitarea activitatii companiei tale.
Speram ca acest articol sa-ti fie de folos in activitatea ta de zi cu zi. Dacă ai nevoie de ajutor pentru efectuarea sau stocarea backup-urilor tale ne poti contacta aici.